Mobiiliversio Piilota

Käytät ilmeisesti Internet Explorer 6 -selainta. Se on jo vanhentunut.
Turvallisemman ja luotettavamman käytön takaamiseksi suosittelemme, että päivität selaimesi johonkin seuraavista:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Some ja Lifestyle

Jos et ole vielä kokeillut makrokuvausta, niin nyt jos koskaan on oikea hetki aloittaa! Voit taltioida hienoja otoksia jo omalla takapihallasikin – tavallinen kukka on ihanteellinen makrokuvauskohde. Leikittelemällä valolla ja syväterävyydellä voit luoda aivan poikkeuksellisia ja mielenkiintoisia otoksia. M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 Macro objektiivin suurennus on 1,25x, mikä tarkoittaa, että voit taltioida pieniäkin yksityiskohtia hyvin läheltä. Ja kun yhdistät sen Olympus PEN kamerarunkoon, makrokuvauksen aloittaminen on helppoa ja vaivatonta.

Tässä muutamia vinkkejä makrokuvaukseen:

1. Löydä kuvauskohteesi

Parhaat makrokuvauskohteet ovat tyypillisesti pieniä hyönteisiä tai kukkia ja kasveja, ja löydät niitä omalta pihaltasi tai vaikka päivittäiseltä kävelyretkeltäsi. Hyönteisten yksityiskohdat, joita ihmissilmä ei tavallisesti näe, mahdollistavat vaikuttavia valokuvia, ja makro-objektiivilla kuvattujen kukkien lähikuvista syntyy hämmästyttävää abstraktia taidetta varsinkin tulostettuna ja kehystettynä. Makrokuvaus soveltuu myös moniin muihinkin aiheisiin. Vesipisarat ovat myös oiva makrokuvauskohde - kiitos heijastavan pinnan. Myös korut ja muut herkästi rikkoutuvat kuvauskohteet voidaan taltioida yksityiskohtaisesti esimerkiksi 30 mm F3.5 makro-objektiivilla.

2. Hyödynnä olosuhteet

Hyönteisten kuvaamiseen sopii parhaiten pilvinen päivä, sillä auringonvalo on pehmeämpi ja tasaisempi, ja kohteen kuvaaminen on helpompaa, sillä sinun ei tarvitse huolehtia oman varjosi joutumisesta kuvaan. Kukkia ja kasveja kuvattaessa suorasta auringonvalosta voi kuitenkin olla hyötyä, sillä se on erinomainen tapa luoda varjo kohteeseen, ja se lisää dramaattisuutta ja syvyyttä makrokuviisi. Kokeile, miten valo lankeaa kukkaan eri suunnista, ja miten kuvauskulma ja -suunta vaikuttavat lopputulokseen. Kuvauspäivä ei saisi olla liian tuulinen, sillä tuuli liikuttaa kohteitasi, minkä seurauksena niiden kuvaaminen voi olla hyvin haastavaa. Tämän vuoksi kuvat myös onnistuvat paremmin käsivaralta ilman jalustaa, sillä voit tarvittaessa liikkua ja seurata kohdettasi.

3. Asetukset

Lyhyt valotusaika on erityisen tärkeä makrokuvattaessa hyönteisiä ja jos kuvauspäivänä tuulee vähänkään. Liikkuvia kohteita kuvattaessa aseta Olympus PEN kamerasi tilaan S/Ajan esivalinta, jolloin voit vaivatta hallita valotusaikaa.

Liikkumattomia kohteita, kuten kukka- tai kasviasetelmia kuvattaessa voit käyttää tilaa A/Aukon esivalinta, jolloin Olympus PEN kamerasi sallii aukon nopean valinnan ja syväterävyyden kanssa leikittelyn makrokuvissasi. Pienempi aukko (korkeampi f-arvo) mahdollistaa koko kohteen kuvaamisen tarkkana. Kun valitset 30 mm:n objektiivia käyttäessäsi suurimman aukkoarvon 3,5, voit tarkentaa yhteen osaan kohdetta ja luoda kuviisi mahtavia epäterävyys- ja boketehosteita. Voit napauttaa Olympus PEN kameran kosketusnäytöllä kohteen aluetta, jonka haluat näkyvän tarkkana. Kokeile eri aukkoasetuksia ja katso, miten se vaikuttaa makrokuviisi, kunnes löydät itsellesi parhaiten toimivat asetukset.


Makrokuvaustoiminto on myös Olympus PEN aiheohjelmissa. Kun valitset tämän vaihtoehdon, kamera valitsee makroasetukset puolestasi. Tämä on mahtava paikka aloittaa, jos olet vasta-alkaja makrokuvauksessa, ja erityisesti silloin, kun sinulla on kokemusta vain AUTO-tilassa kuvaamisesta.

4. Kokeile eri asetuksia!

Ja mikä tärkeintä: Kokeile ja leikittele makrokuvien kanssa. Lähde ulos ja yritä kuvata takapihallasi olevaa kohdetta – hämmästyt, miten paljon yksityiskohtia voit kuvata Olympus PEN kamerallasi.

Kirjoittaja ja kuvaaja: Debs Stubbington

Kaikki kuvat on otettu seuraavalla kalustolla