Mobiiliversio Piilota

Käytät ilmeisesti Internet Explorer 6 -selainta. Se on jo vanhentunut.
Turvallisemman ja luotettavamman käytön takaamiseksi suosittelemme, että päivität selaimesi johonkin seuraavista:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Some ja Lifestyle

"Puhelimen muistin kuvaaminen täyteen käyttökelvottomia kuvia lapsista on kuin täysi-ikäistymisriitti tuoreiden vanhempien keskuudessa tänä päivänä. Tosiasia on, että valtaosaa näistä kuvista ei tulla koskaan katsomaan toista kertaa. Tässä artikkelissa on vinkkejäni säästämisen arvoisten kuvien ottamiseen oikealla kameralla. Ja mikä olisikaan parempi hetki aloittaa kuin syksy? Kullanruskeat lehdet ja auringonvalo, ja kuvausmahdollisuuksia pursuava ympäristö"

Sain unelmieni Olympus PEN ‑kameran viisi vuotta sitten, vähän esikoispoikani syntymän jälkeen. Olen siitä asti käyttänyt Olympus-kameroita. Tässä muutamia tärkeimpiä vinkkejäni."

Ota aitoja muotokuvia
Suosikkiobjektiivini millä tahansa Olympus-kameralla on M.Zuiko Digital 45mm F1.8. Kutsun sitä muotokuvaobjektiivikseni. Sen avulla pääsen riittävän lähelle ottaessani muotokuvia lapsistani, ja voin myös ottaa etäämpää kauniita kuvia sumealla taustalla.
Ensimmäinen kuva on muotokuva, jonka otin 45 mm:n objektiivillani. Tässä kuvassa poikani Philipin kasvot ovat tarkennettuina, mutta etuala ja tausta ovat sumeat. Kuulostaako monimutkaiselta? Napautin vain hänen kasvojaan kamerani kosketusnäytöllä, ja kamerani hoiti loput. Helppoa kuin heinänteko.
Joissakin matkapuhelimissa on nykyään erilaisia toimintoja, kuten muotokuvaustila, mutta älä luulekaan, että tulokset olisivat varteenotettavia. Teknologia yrittää matkia muotokuvaobjektiivin tuottamaa jälkeä, mutta lopputulos jättää usein toivomisen varaa. Tämä näkyy helposti kuvan yksityiskohdissa, kuten lehdissä. Ne eivät vain näytä yhtä hyviltä.


Ota kuvia yläpuolelta.
Vauvat eivät aina ole helpoimpia kuvattavia, varsinkaan jos kukaan ei ole pitämässä heitä pystyssä! Olen ratkaissut tämän kuvaamalla vauvojani ylhäältä alaspäin. Vitsailen, että harrastan vauvojen flatlay-kuvausta.
Mahdollisuudet ovat loputtomat, sillä voit tuunata kuvasi haluamaksesi asettamalla vauvan ympärille esineitä. Itse kuitenkin tähtään mahdollisimman luonnolliseen lopputulokseen. Pyrin kuitenkin säilyttämään väriteeman samana, jotta kuvissa olisi harmoniaa. Seuraavassa kuvassa olen käyttänyt vain neutraaleja värejä. Ylhäältä kuvatessani käytän M.Zuiko Digital 17mm F1.8 ‑objektiivia.
17mm F1.8 soveltuu hienosti myös kauniiden maisemien taltiointiin. Tätä objektiivia ei sovi unohtaa, kun lähdet perhelomalle, sillä haluat varmasti kuvata lapsiasi siten, että kuvassa näkyy myös ympäristöä.

Taltioi hetkiä ja julkaise ne välittömästi
Huomaa, että voit siirtää kuvasi älypuhelimeesi saumattomasti Olympus OI.Share -sovelluksen avulla – ajasta ja paikasta riippumatta. Napauta vain kameran kosketusnäytöllä olevaa jakamiskuvaketta, avaa sovellus ja valitse kuvat, jotka haluat siirtää puhelimeesi.
Jos valitset kamerassa jo olevan kuvan jakamiskuvakkeella, OI.Share kysyy, haluatko tuoda kyseiset kuvat silloin, kun kamera on yhdistetty älypuhelimeen, ja avata OI.Share-sovelluksen. Muita valintoja ei tarvitse tehdä OI.Share-sovelluksessa. Vaikka kamera olisi sammutettu, kuvat siirtyvät automaattisesti puhelimeesi heti, kun sammutat kameran, jos Bluetooth on kytketty päälle.

Ota hienoja kuvia heikossa valossa
Kuvaaminen voi olla haastavaa marras- ja joulukuussa, kun aurinko ei paista. Tässä on kuva, jonka otin pojistani perheemme vuosittaista joulukorttia varten.
Totuus on, että vaikka älypuhelinten valmistajat kehuisivat ratkaisseensa älypuhelinkameroiden hämäräkuvausrajoitukset, älypuhelinkameroiden heikossa valossa tuottamat kuvat näyttävät aina hieman rakeisilta ja epämääräisiltä. Tämä johtuu siitä, että kuvia korjataan digitaalisesti heikon valon kompensoimiseksi. Tämä on sääli, koska se merkitsee, että puhelimilla ei saa kunnollisia kuvia kuin riittävän hyvissä olosuhteissa ja valaistuksessa.

Pieniä arkipäivän vinkkejä kuvaukseen

Otan paljon kuvia, ja ajan oloon olen oppinut pieniä vinkkejä, joiden avulla saan kuviini viimeisen silauksen. Tässä on muutamia hyödyllisiä vinkkejä syyskuvaukseen:
Älä seiso suoraan kohti aurinkoa. Jos kuvaat suorassa auringonvalossa, tuloksena on vain siristeleviä silmiä, suuria kontrasteja ja teräviä varjoja. Pyrin itse ottamaan kuvia varjossa, kun aurinko paistaa.
Vastavalo voi olla kaunista. Syksyllä valo on pehmeämpää ja kellertävämpää keskikesään verrattuna. Tämä merkitsee, että vastavaloon otetut kuvat onnistuvat varmemmin. Olympus PEN toimii ihanteellisesti näissä olosuhteissa, mutta kamerapuhelimet ovat vaikeuksissa.
Odota täydellistä valoa. Oletko koskaan ottanut kuvia sellaisena päivänä, jolloin sekä sataa että paistaa? Maailma hehkuu sateen jälkeen, kun aurinko alkaa pilkottaa pilvien raoista. Täydellinen kuvaamiseen. Toinen hyvä ajankohta on kultainen hetki, jolloin aurinko on hyvin alhaalla horisontin tasolla.
Asetu ikkunan viereen, kun otat kuvia sisällä. Jokainen meistä näyttää paremmalta ikkunasta virtaavassa valossa.
Lapset näyttävät paremmalta silloin, kun he eivät huomaa, että heitä kuvataan. M.Zuiko Digital ED 75mm F1.8 ‑objektiivilla kuvatessasi pääset riittävän etäälle lapsista, jotta he eivät havaitse sinua. Ihmisten kuvaaminen on helpompaa, kun he eivät poseeraa vaan ovat luonnollisesti. Lapset ilmeilevät eivätkä useinkaan jaksa keskittyä, kun heitä pyydetään poseeraamaan kuvaa varten. Naurata heitä ja näppää kuva silloin, kun he eivät huomaa.

Kirjoittaja ja kuvaaja: Ingrid Holm

Kaikki kuvat on otettu seuraavalla kalustolla