Mobiiliversio Piilota

Käytät ilmeisesti Internet Explorer 6 -selainta. Se on jo vanhentunut.
Turvallisemman ja luotettavamman käytön takaamiseksi suosittelemme, että päivität selaimesi johonkin seuraavista:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Some ja Lifestyle

Vaikka osa objektiiveista soveltuu paremmin tiettyihin käyttötarkoituksiin, usein valinta voidaan kuitenkin tehdä henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Laajakulmaobjektiiveja ei esimerkiksi tavallisesti suositella muotokuviin, mutta jotkut valokuvaajat kuvaavat laajakulmalla taltioidakseen kuviinsa enemmän taustaa. Aina kannattaa kokeilla ja katsoa – näin voit löytää tyylejä ja asetuksia, joista pidät. Tässä on kuitenkin joitakin yleisiä aiheita sekä niiden kuvaamiseen soveltuvia objektiiveja esimerkkikuvilla varustettuna.

1. Muotokuva

Jos haluat hioa muotokuvistasi entistä paremmin, suosittelemme käyttämään edellä mainitun mukaisesti objektiiveja, joiden mitat ovat mahdollisimman lähellä ihmissilmää, kuten M.Zuiko Digital 25mm F1.8. Laajakulmaobjektiivit aiheuttavat vääristymiä ja usein ne saavat nenät ja otsat näyttämään paljon suuremmilta. Olympus M.Zuiko ‑mallistossa on useita objektiiveja, jotka taltioivat häkellyttäviä muotokuvia, ja niiden F1.8-aukkonsa ansiosta voit leikitellä syvyysvaikutelman ja boken kanssa sekä sumentaa taustaa vaikuttavasti.
M.Zuiko Digital 25mm F1.8 ‑objektiivi taltioi kauniin tasapainoisia muotokuvia ja vaikuttavia sumennustehosteita, ja lisäksi se suoriutuu erinomaisesti heikossa valossa. M.Zuiko Digital 45mm F1.8 soveltuu ihanteellisesti muotokuviin ja loihtii taustasta sumean 1.8-aukollaan, mutta edullisen hintansa ansiosta se on myös täydellinen kamerasi ensimmäiseksi lisäobjektiiviksi, kun haluat kokeilla aukon ja syvyysvaikutelman vaikutusta kuviisi. M.Zuiko Digital ED 75mm F1.8 ‑objektiivissa on kapea syväterävyysalue, ja se tuottaa myös hyvin teräviä ja laadukkaita muotokuvia. Kapeamman kuvakulmansa vuoksi sinun on seisottava entistä kauempana kohteestasi kuin M.Zuiko Digital 45mm ‑objektiivia käyttäessäsi, joten se ei aina sovellu sisäkuvaukseen. Ja todistuksena siitä, että objektiiveja voidaan usein käyttää moniin eri käyttötarkoituksiin, makrokuvaukseen ensisijaisesti suunnattu M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 loihtii myös hyvin kauniita muotokuvia, joissa on jonkin verran taustan epäterävyyttäkin.

2. Maisemakuvaus

Haluatko taltioida mahtavan näkymän? Perussääntö on, että laajakulmaisemmat objektiivit soveltuvat parhaiten maisemille, sillä niiden avulla saat koko näkymän taltioitua ja hieman pienemmän aukon (korkeampi F-luku) myötä koko näkymä säilyy tarkkana. Jos näkymän etualalla kuitenkin on kuvattavia elementtejä, kokeile eri aukkoasetuksia ja luo kiinnostavia tarkennuspisteitä ja eri syvyysvaikutelmia.
Both the M.Zuiko Digital ED 12mm F2.0 and the M.Zuiko Digital 17mm F1.8 lenses are great for shooting scenery as they are wide angle and also both great in low level light if you want to capture that night time scene or sunset.
Sekä M.Zuiko Digital ED 12mm F2.0 että M.Zuiko Digital 17mm F1.8 soveltuvat hienosti maisemien kuvaamiseen, sillä ne ovat laajakulmaisia ja suoriutuvat hyvin myös hämärässä, kun haluat taltioida yönäkymän tai auringonlaskun.

3. Matkakuvaus ja sisätilat

Jos tavoitteenasi on näpsiä lomakuvia ja taltioida unelias tunnelma hotellihuoneesta, johon olet juuri saapunut, valitse objektiivi, joka taltioi huoneen täydellisesti. Sekä 17mm F1.8- että 12mm F2.0 ‑objektiivien laajempi kuvakulma mahdollistaa koko huoneen tai ravintolan kuvaamisen, ja ne soveltuvat hienosti myös kaupungilla kuljeskeluun ja historiallisen arkkitehtuurin taltiointiin. 17mm 1.8 ‑objektiivilla taltioit myös vaikuttavia matkakuvia kauniisti sumenevalla taustalla ja syvyysvaikutelmalla. Näiden ohella M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ Pancake Kit-objektiivi on myös kätevä ottaa mukaan vaikuttavien lomakuvien taltioimiseksi.

4. Katu- ja muotikuvaus

Jos oma juttusi on asusteiden ja muodin kuvaaminen, voit nostaa kuviesi laatua monella eri objektiivilla. Ensimmäisenä esittelemme 45mm F1.8- ja 25mm F1.8 ‑objektiivit, joilla saat taltioitua täyspitkät kuvat vaikuttavalla syvyysvaikutelmalla ja sumealla taustalla. Bloggareiden suosikki on 17mm F1.8 ‑objektiivi, joka soveltuu hyvin myös muotikuviin ja taltioi laajemman osan näkymästä, sumeaa taustaa unohtamatta. Vältä liian suuret vääristymät kuvaamalla hieman alempaa. Jos haluat mahdollisimman sumean taustan, kokeile 75mm 1.8 ‑objektiivia, jonka terävyys ja syvyysvaikutelma ovat omaa luokkaansa.

5. Yksityiskohtien ja tuotteiden kuvaaminen

Jos olet mieltynyt yksityiskohtien tai tuotteiden kuvaamiseen, nämä objektiivit ovat sinua varten. Sekä 45mm F1.8 että 25mm F1.8 taltioivat kohteet terävinä ja selkeinä, ja ne pehmentävät taustaa miellyttävästi. Olen huomannut, että kun himmennän objektiivia hieman (suurempi F-luku), koko tuote ja merkki sekä muut yksityiskohdat piirtyvät terävästi ja tarkasti.
Jos haluat todellisia lähikuvia, kokeile 30mm F3.5 Macro ‑objektiivia, jolla pääset niin lähelle kohdettasi, että hämmästyt itsekin siitä kaikesta, mitä saat taltioitua.

6. Luontokuvat

Aiotko taltioida otoksia safariajelulla, vai haluatko vain kuvan hauvastasi? Paras vaihtoehtosi olisi zoomobjektiivi, jolla pääset lähelle kohdettasi häiritsemättä sitä, mutta voit taltioida luontoa kaikessa mahtavuudessaan muutaman muunkin objektiivin avulla. 14-42mm Kit-objektiivi ei ole huono vaihtoehto mukaan otettavaksi. Sen avulla voit zoomata lähelle kohteeseen, mutta voit myös kuvata sillä laajempia yleiskuvia luonnosta. Jos olet aivan lähellä kohdettasi, miten olisi 30mm F3:5 ‑makro-objektiivi? Tällä objektiivilla voit taltioida häkellyttävän määrän yksityiskohtia, ja 14 mm:n työskentelyetäisyytensä ansiosta sillä on hauska leikitellä.
75mm F1.8 on todiste siitä, että objektiivia voidaan käyttää muihinkin kuin suunniteltuun käyttötarkoitukseensa: tällä objektiivilla taltioit yksityiskohtaisia kuvia vähän etäämmältäkin erittäin korkean suurennuksensa ansiosta, eikä kauniin sumeaa taustaakaan sovi unohtaa.

Muita huomioitavia seikkoja

• Kokeile aina erilaisia aukkovaihtoehtoja ja polttoväliltään erilaisia objektiiveja – aukon säätö voi vaikuttaa huomattavasti lopulliseen valokuvaan.
• Huomaa, että joissakin objektiiveissa, kuten 17mm F1.8 ja 12mm F2.0, on manuaalitarkennusrengas, jonka avulla objektiivin tarkennusta voidaan hallita tarkasti.
• Tietyt M.Zuiko-objektiivit ovat saatavilla vain mustarunkoisina, esimerkiksi 30mm F3.5

Toivottavasti olet saanut uusia ideoita ja tietoa siitä, miten Olympus M.Zuiko -objektiivit voivat parantaa ja tukea omaa valokuvaamistasi.
Tutustu yhteensopivien Olympus-objektiivien koko mallistoon täällä .

Kirjoittaja ja kuvaaja: Debs Stubbington

Kaikki kuvat on otettu seuraavalla kalustolla