Mobiiliversio Piilota

Käytät ilmeisesti Internet Explorer 6 -selainta. Se on jo vanhentunut.
Turvallisemman ja luotettavamman käytön takaamiseksi suosittelemme, että päivität selaimesi johonkin seuraavista:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Some ja Lifestyle

Jos haluat ottaa seuraavan askelen Olympus PEN ‑kittiobjektiivista ja alkaa lisätä objektiiveja kokoelmaasi, niin tämä postaus on juuri sinulle. Tämä Vinkkejä ja vihjeitä ‑postaus sisältää paljon hyödyllistä tietoa aina objektiivien toimintaperiaatteista kunkin objektiivin eri käyttötarpeisiin, ja sen avulla voit tutustua Olympus PEN ‑kamerasi kanssa yhteensopivaan Olympus-objektiivimallistoon.

Mitä numerot merkitsevät?
Objektiivisi päässä oleva ensimmäinen numero, jonka perässä lukee mm, on objektiivisi polttoväli; ts. 45 mm tai kittiobjektiivin tapauksessa 14–42 mm. Tämä luku ilmaisee kuvakulmaa. Jos lukuja on vain yksi, objektiivilla on kiinteä polttoväli. Jos lukuja on kaksi, kyseessä on zoomobjektiivi, jota voidaan säätää kahden polttovälin alueella joko automaattisella tai manuaalisella zoomilla.

Yleisesti ottaen mitä pidempi polttoväli, sitä kapeampi kuvakulma ja suurempi suurennus. Mitä lyhyempi polttoväli, sitä laajempi kuvakulma ja pienempi suurennus. Normaaliobjektiivit ovat objektiiveja, joiden kuva-ala on lähimpänä ihmissilmää – esimerkki tällaisesta objektiivista on Olympus 25mm F1:8. Kuvakulmaltaan laajempien objektiivien kuva-ala on leveämpi kuin ihmissilmällä – esimerkki tällaisesta on 17mm F1:8.
Toinen numero objektiivissasi viittaa aukkoon. Aukko viittaa objektiivin himmentimen muodostamaan aukkoon, jonka läpi valo kulkee. Se on reikä, jonka kokoa voidaan säätää. Numero on kyseisen objektiivin suurin mahdollinen aukko, joka 25 mm:n ja 17 mm:n objektiiveissa on F1.8. 14–42 mm:n kittiobjektiivissa suurin mahdollinen aukko muuttuu zoomin mukana, joten suurin aukko on F3.5 ja täysin zoomattuna F5.6.Miksi minun on siirryttävä niin pitkälle taaksepäin joidenkin objektiivien kanssa?
Useimmin kysytty kysymys, jota kuvaajat usein kysyvät aloittaessaan eri objektiivien käytön Olympus PEN ‑kamerassa, on ”miksi minun on seisottava niin kaukana?” Ensimmäinen Olympus PEN ‑KITiin lisättävä objektiivi on usein 45mm F1:8, jonka kuva-ala poikkeaa huomattavasti 14-42 mm:n KIT-objektiivista, mikä voi ensi alkuun aiheuttaa hämmennystä.
Kuten yllä on sanottu, mitä pidempi polttoväli, sitä suppeampi kuva-ala ja suurempi suurennus. Mitä lyhyempi polttoväli, sitä laajempi kuvakulma ja pienempi suurennus. Tämä tarkoittaa, että 14–42 mm:n KIT-objektiivin kuva-ala on paljon laajempi ja suurennus on paljon pienempi, siinä missä 45 mm:n objektiivissa kuva-ala on paljon suppeampi ja suurennus paljon suurempi.
Katso kaaviota, niin näet, miten 14 mm:n KIT-objektiivilla kohteesta jää näkyviin paljon enemmän ja miten 45 mm:n objektiivi taltioi siitä vain pienen osan. Näin ollen jos haluat saada yhtä paljon kohteesta mahdutettua ruutuun, sinun on siirryttävä paljon pidemmälle taakse 45-millisen objektiivin kanssa.

Muita huomioitavia seikkoja
• Kokeile aina erilaisia aukkovaihtoehtoja ja polttoväliltään erilaisia objektiiveja – aukon säätö voi vaikuttaa huomattavasti lopulliseen valokuvaan.
• Huomaa, että joissakin objektiiveissa, kuten 17mm F1.8 ja 12mm F2.0, on manuaalitarkennusrengas, jonka avulla objektiivin tarkennusta voidaan hallita tarkasti.
• Tietyt M.Zuiko-objektiivit ovat saatavilla vain mustarunkoisina, esimerkiksi 30mm F3.5

Palaa takaisin marraskuussa, jolloin tämän artikkelin toinen osa julkaistaan.

Kirjoittaja ja kuvaaja: Debs Stubbington

Kuvagalleria

Kaikki kuvat on otettu seuraavalla kalustolla