Mobiiliversio Piilota

Käytät ilmeisesti Internet Explorer 6 -selainta. Se on jo vanhentunut.
Turvallisemman ja luotettavamman käytön takaamiseksi suosittelemme, että päivität selaimesi johonkin seuraavista:

Firefox / Safari / Opera / Chrome / Internet Explorer 8+

Kaupunki- ja matkakuvaus

Raja Ampat - neljän kuninkaan valtakunta. Kyseessä on yksi Indonesian syrjäisimmistä alueista, joka on samalla yksi maailman runsaslajisimmista sukelluskohteista. Tämä sukeltajien mekka ja sukelluskuvaajien taivas on omituisten otusten, hullunkuristen hyönteisten ja värikkäiden koralliesiintymien koti. Sukelluskuvauksesta innostuneet turistit ja reissaajat ympäri maailmaa ovat jo pitkään vierailleet tässä taianomaisessa paikassa. Heidän tavoitteenaan on löytää täydellinen kuvauskohde ja taltioida siitä täydellinen otos. Lähde mukaamme, kun sukellamme tämän kolmen korallin keskellä olevan ainutlaatuisen saariston loputtomiin syvyyksiin, keskelle maailman merien suurinta biodiversiteettiä. Raja Ampat tarjoaa käyttöömme ainutlaatuiset ja valtavat puitteet, Olympus kompaktin ja kevyen kamerateknologian.

Joka vuosi lokakuusta toukokuuhun Raja Ampatiin saapuu hämmentävä populaatio mantoja, jotka houkuttelevat paikalle sukeltamisesta nauttivia turisteja ja sukelluskuvaajia. Vuonna 2006 neljän kuninkaan valtakunta julistettiin merisuojelualueeksi paikallisten vesistöjen majesteettisten otusten suojelemiseksi. Raja Ampat on yksi harvoista kohteista maailmassa, joissa on mahdollista havaita molempia mantalajeja. Sukeltajilla ja snorklaajilla on mahdollisuus sukeltaa ja snorklata jopa kolmimetrisiksi kasvavien alfredi-mantojen, mutta myös poikittaismitaltaan yli kuusimetrisiksi kasvavien birostris-mantojen kanssa.

Näiden otusten havaitseminen ei kuitenkaan ole helppoa, sillä sukeltaminen mantojen takuuvarmoihin esiintymispaikkoihin on haastavaa myös monille kokeneille sukelluskuvaajille. Merivirtaukset, jotka ovat täysin tuttu elementti näille elegantisti lipuville otuksille, ovat usein ylitsepääsemätön este kokeneillekin sukeltajille.Miten siis saat taltioitua täydellisiä kuvia alfredi- tai birostris-mantoista - etenkin aurinkoa vasten? Kaikista tärkein seikka on kellumisen hallinta ja oman kameralaitteiston hyvä tuntemus. Kuvaajat, jotka sukeltaessaan taistelevat meren pohjavirtauksia vastaan ja yrittävät samalla etsiä parhaita asetuksia kameraansa, ovat jo hävinneet pelin.

Suurikokoisten merenelävien, kuten mantojen, haiden ja jopa ryhävalaiden, onnistunut kuvaaminen edellyttää ennen kaikkea oikean polttovälin objektiivia. Kalansilmäobjektiivi M.Zuiko Digital ED 8mm F1.8 PRO on ykkösvalintamme OM-D E-M1 Mark II kamerassa, mutta se edellyttää pääsyä suhteellisen lähelle kohdetta. Ergo: hyvä otos edellyttää oikeaa ajankohtaa. Odotamme tilaisuuttamme värikkään kalliopaaden takana. Kameran asetukset on jo valittu, aukko on melko pieni ja kahden salamalaitteen teho on asetettu manuaalisesti noin 75 prosenttiin. Musta alfredi-manta lipuu majesteettisesti eteenpäin yläpuolellamme. Virtojen suojista lähdemme seuraamaan eläintä muutamalla räpylöiden potkaisulla, kunnes olemme suoraan sen alapuolella ja saamme taltioitua kuvan vasten aurinkoa. Parin hengenvedon jälkeen toinen manta ui syvän sinen poikki ja lipuu arvokkaasti vierestämme muutamalla siipien heilautuksella, ja kääntyy kiertämään puhdistusasemaa. Me ostamme lipun vertaansa vailla olevaan sukellusnäytökseen.


Kaksi mustakärkistä alfredi-mantaa vartioi riutan reunaa, kun syvyyksistä nousee kotkarausku, joka häviää näkyvistä yhtä nopeasti kuin ilmestyikin. Siinä ne ovat - esityksen ensimmäiset huikaisevat hetket ja täydelliset otokset. Tällaiset hetket tekevät matkasta Raja Ampatin saarivaltakuntaan ikimuistoisia.

Retkemme johtaa meidät Raja Ampatin eteläpuolella olevasta Misoolista suoraan biodiversiteetin keskuksen Dampierin salmen loputtomiin, pehmeisiin korallikasvustoihin. Kirkkaanväristen, pehmeiden korallien loputtomat kasvustot ovat ensisijaisia kuvauskohteitamme. Äärettömyyksiin jatkuvien mattojen tapaan nämä värikkäät eläinyhdyskunnat koostuvat lukemattomista yksittäisistä polyypeistä, ja ne levittyvät auringonvalon valaiseman valtameren pohjalle.

Auringonsäteet saavat kirjavan merenpohjan loistamaan tuhansissa väreissä. Puukorallikasvustot loistavat punaisine pehmytkoralleineen ja valtavine viuhkakoralleineen. Tiukasti viuhkakoralliinsa takertuva, pieni ja yhtä lailla harvinainen Hippocampus pontohi merihevonen keinuu rauhallisesti edestakaisin virtauksessa. Liekehtivä Metasepia pfefferi poseeraa pienen Costasiella kuroshimaen ja uteliaan Amphioctopus marginatuksen kanssa sukellusvalojen loisteessa. Valitsemme suurimman aukon kuvan vaikutusvoiman tehostamiseksi, kun luoksemme saapuu valtava määrä pieniä otuksia, ja pimeyden armeija jää varjoon tummanpuhuvassa yössä. Vedenalaista makrokuvausta 60 mm:n makro-objektiivilla. Tämä jos mikä ruokkii makrokuvauksesta innostuneiden sukelluskuvaajien mielikuvitusta. Pieni virtaus ja häkellyttävä eläimistö - näyttämö on valmis täydelliselle sukelluskuvalle.

Kirjoittaja ja kuvaaja: Melanie ja David Benz

Kaikki kuvat on otettu seuraavalla kalustolla